Milyen funkciókat képes ellátni a villanyfűtés, mint technológia?

ELSŐDLEGES FŰTÉSI MEGOLDÁSOK

Fali elektromos fűtés – elektromos radiátor vagy fűtőpanel

Az oldalunkon található NOBO és STIEBEL-ELTRON elektromos radiátor, más néven fűtőpanel, kifejezetten főfűtésre lett kifejlesztvede kiegészítő fűtésre is használható. Az konvekciós elven működő elektromos radiátor kiválasztása mindig a helyiség mérete szerint kell történjen. Mivel konvekciós elven működik, elektromos konvektor néven is ismert. A kifejezés a működési módra utal, de nem utal a termék minőségére. A működési alapelv az, hogy a készülékben elhelyezett fűtőbetét felmelegíti a levegőt ami a fajsúlykülönbség miatt az elektromos fűtőtest belsejében gyors felfelé irányuló mozgásba kezd, végül a  felső részén kialakított rácsokon keresztül intenzíven áramolva távozikAz ilyen elektromos radiátor gyökeresen különbözik az átmeneti fűtésre szánt készülékektől.

Összehasonlítva tehát:

  • Izzó cekász helyett zárt fűtőbetéttel redelkezik, ami nincs áram alatt, nem izzik, nem ráz és rendkívül hosszú élettartamú. A fűtőbetét kialakítása: a fűtőrúdat egy elektromosan szigetelő, de kiváló hővezető képességű szilikon gumi (vagy kerámia) veszi körül, amire alumínium bordákat sajtolnak. Az alumínium bordázat rendkívül nagy hőleadó felületet biztosít, nem okoz égett szagot, ráadásul elektromosan szigetelt, ezért biztonságosabb is.
  • A fűtőpanel vezérlése rendkívül precíz, elekromechanikus, vagy teljesen elektronikus. A precíz vezérléssel és nagy felületű fűtőbetéttel ellátott elektromos fűtőtest rendkívül energiahatékony.

    A korszerű elektromos radiátor különösebb szaktudás nélkül kiválasztható és falra szerelhető, de mobil változatban is elérhető. Bár néhány fűtőpanel csak fixen csatlakoztatható a hálózathoz, a legtöbb készülék villásdugóval rendelkezik. Áruházunkban mindig megadjuk, hogy az adott elektromos radiátor mekkora alapterületű (átlagos belmagasságot és átlagos hőszigetelésű falazatot figyelembe véve), helyiség fűtésére alkalmas. Ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető tartós és gazdaságos elektromos fűtés.Fontos! Ha a szükségesnél nagyobb készüléket választ, az az elektromos áram fogyasztást nem befolyásolja, mivel a fűtőpanel csak annyi áramot fogyaszt amennyi a beállított hőmérséklet tartásához szükséges! Ha a szükségesnél kisebb készüléket választ, szélsőséges időjárási körülmények között az elektromos fűtés hatékonysága nem lesz elegendő a kívánt hőmérséklet tartásához!

Elektromos fűtés infrapanel beépítésével

Az infrafűtés napjaink egyik legnépszerűbb fűtési megoldása, számos hittel és tévhittel. Mielőtt infrapanel beszerzésébe fogna, vegye figyelembe azokat a helyzeteket amikor az infrapanel előnyös (pl. nagy belmagasság, helyi fűtés, helyhiány a falon) és azt, hogy az infrafűtés tervezése és kiépítése minden esetben szakembert igényel.

Az infrafűtés működése

Az infrafűtés a napsugárzáshoz hasonló hőt bocsát ki, ezért is mondjuk, hogy az ECOSUN infrapanel a nap melegét hozza el Önnek. Az infrapanel által kibocsátott hő a különböző tárgyakon (bútorok, padló, fal)  és az emberi testen elnyelődik amelyek ennek hatására felmelegszenek. A helyiség levegőjét ezek az objektumok fűtik fel, az infrapanel a levegőt közvetlenül nem, vagy csak kis mértékben fűti. Azinfrafűtés nagyon természetes hőérzetet biztosító elektromos fűtés.

Az infrapanel elektromos fűtőtest előnyei

Az infrapanel által kibocsátott sugárzó hő már kisebb hőmérsékleten is kiváló hőérzetet biztosít, ezért kisebb szobahőmérséklet is elegendő, ami energiamegtakarítással jár.

A hagyományos elektromos fűtés és a vizes központi fűtés esetén is igen nagy nehézséget okoz a magas (2,7 m-nél nagyobb) belmagasságú helyiségek fűtése, mivel a meleg levegő felszáll és a plafon körül a beállított kellemes szobahőmérsékletnél jóval melegebb. Ez természetesen jelentős energia veszteség. Ez a probléma az infrafűtés esetén nem jelentkezik, mert az infrapanel nagyon homogén hőeloszlást biztosít, ezért nagy belmagasság esetén is gazdaságos elektromos fűtés.

Az infrafűtés további előnye, hogy alkalmas nagyobb terek (szobák, üzletek, csarnokok) egy-egy megadott pontjának fűtésére is. Az infrapanel segítségével helyi fűtés is megvalósítható, ilyenkor az elektromos fűtőtest csak az alatta elhelyezkedő területet fűti.

Az infrafűtés szabályozása

Az infrafűtés termosztáttal, vagy egyszerű ki-be kapcsolással vezérelhető. Célszerű több elektromos fűtőtest csoport kialakítása és azok külön vezérlése. Így a különböző infrapanel csoportok alatt eltérő hőmérsékletet is be lehet állítani. Az infrafűtés hátrányaként hozható fel, hogyaz infrapanel szabályozása nehezebb, mint a fali fűtőpanel szabályozása, ezért az infrafűtés mellé mindig hasznos egy-egy fali fűtőpanel felszerelése is, a szabályozás megkönnyítése érdekében.

Elektromos fűtés a plafonon

Elhelyezkedés szempontjából a plafon a legideálisabb az infrapanel számára. Az elektromos fűtőtest rögzítése történhet közvetlenül mennyezetre szerelve, vagy függesztve is. A legtöbb infrapanel -felületi hőmérséklete miatt- a falra nem is szerelhető fel. A falra szerelhető elektromos fűtőtest változatok inkább csak helyi, vagy kiegészítő fűtésre alkalmasak. Az infrapanel segítségévelplafonra szerelt elektromos fűtés valósítható meg amely az oldalfalakon nem foglal helyet.

Elektromos fűtés éjszakai árammal – hőtárolós kályha

A hőtárolós kályha a legolcsóbban üzemeltethető villanyfűtés. Működése egyszerű: az elektromos fűtőtest olcsó éjszakai árammal felfűti a hőtároló elemeket (hőtároló téglák), majd amikor az éjszakai áram nem áll rendelkezésre, egy ventilátor lefújja a meleget ezekről az elemekről. Sajnos az éjszakai áram felhasználásán kivül más előnye nincs, ráadásul a beszerzési költsége is magas. A bonyolult vezetékelés és a jelentős áramfelhasználás miatt a hőtárolós kályha kizárólag szakemberrel telepíthető.

Nagy méretű, nagy súlyú, elektromos fűtőtest. Vezérlése a bekötéséhez hasonlóan szintén bonyolult, ráadásul a beépített ventilátor miatt nem hangtalan. A hőtárolós kályha telepítése akkor javasolt, ha az éjszakai áram rendelkezésre áll és a teljesen hangtalan működés nem alapfeltétel. 

KIEGÉSZÍTŐ FŰTÉSI MEGOLDÁSOK

Az olajradiátor a klasszikus elektromos fűtés

Az olajradiátor az egyik legrégebbi, klasszikus elektromos fűtőtest. Népszerűségét annak köszönheti, hogy valamikor ez volt az egyik legbiztonságosabb elektromos fűtés. Az olajradiátorban szilikon olaj van, amit egy fűtőszál melegít. A fűtőszálat a szilikon olaj elszigeteli az elektromos fűtőtest fém részeitől, így a burkolat nem kerülhet áram alá.

Az olajradiátor kifejezetten kiegészítő, illetve szükség esetben használható elektromos fűtés, ezért többnyire hordozható és kerekekkel rendelkezik. A legtöbb olajradiátor rendszerint több fokozattal (pl. 800W; 1200W; 2000W) ellátott, hogy a működését a különböző méretű helyiségekhez jól lehessen illeszteni: a kisebb fokozat kisebb, a nagyobb fokozat, nagyobb helyiségnél használható.

Néhány jobb minőségű olajradiátor beépített szobatermosztáttal is rendelkezik, de az ilyen termosztát sohasem olyan pontos, mint a fő fűtésre szánt elektromos radiátor termosztátja. Hátránya, hogy meglehetősen nehéz és a legnagyobb áramfogyasztással működő elektromos fűtés. Ennek a többnyire pontatlan vezérlés az oka, és az, hogy  a nem teljesen tökéletesen működő olajradiátor forralja az olajat (ezt sercegő hang jelzi), ami állapotváltozással és ezért nagy villanyárom fogyasztással jár. Az olajradiátor csatlakoztatása az elektromos hálózathoz villásdugóval történik, azonban külső vezérlő egységgel vezérelni nem szabad (pl. időkapcsoló). Olajradiátor felügyelet nélkül nem működtethető és fürdőszobában sem használható.

Hősugárzó és egyszerű elektromos konvektor

A hősugárzó rendkívül egyszerű elven működik: egy fűtőszál (cekász) az elektromos áram hatására felizzik és hőt ad le. Ez a legegyeszerűbb elektromos fűtés. Ha az izzószál mögé hőtükröt szerelnek, a sugárzó hő irányíthatóvá válik és máris létrejön a hősugárzó. Gyakori azonban, hogy az izzószálat egy lemez burkolat alján helyezik el, ahol az a levegőt felmelegíti, a felmelegedett levegő pedik a burkolat belsejében intenzív felfelé áramlásba kezd (ez a konvekció, innen az elektromos konvektor név is) és az elektromos fűtőtest tetején távozik.

Az ilyen elektromos fűtés nagyon egyszerű, viszont a beépített ízzó cekász miatt nem túl biztosnágos és nem is túl tartós, felügyelet nélkül nem működtethető. A cekász áram alatt van és rendkívül forró, ezért az érintése áramütést okozhat és bármit könnyen meggyújthat, gyakran égett szagot áraszt. A hősugárzó és az egyszerű elektromos konvektor mindig hordozható kivitelben készül és többnyire csak nagyon egyszerű vezérléssel rendelkezik, ezért az áram fogyasztása sem a legkedvezőbbKifejezetten kiegészítő elektromos fűtés.

SPECIÁLIS FŰTÉSI MEGOLDÁSOK

Ventilátoros gyorsfűtő

A ventilátoros gyorsfűtő olyan elektromos fűtőtési megoldás, amit azokban a helyiségekben célszerű használni ahol hűvösebb levegőt kell gyorsan szobahőmérsékletűre fűteni. Az ilyen villany fűtőtest többnyire meglehetősen nagy teljesítményű (1000-2000 W) és beépített ventilátorral rendelkezik. Csak a falra kell szerelni és villásdugóval kell a villamos hálózathoz csatlakoztatni.

Fagymentesítő villany fűtőtest

A fagymentesítő elektromos fűtőtest, vagy fagymentesítő konvektor szintén speciális feladatra készült. Beépített termosztáttal rendelkezik, és kb. 7°C tartására alkalmas, amely a fagymentesítéshez elegendő. Kizárólag fagymentesítésre használható, fűtésre alkalmatlan elektromos fűtőtest!